Du kan gøre en positiv forskel i dit lokalområde

Vil du være med?

Som aktiv i dette projekt kan du være med til at skabe stærke fællesskaber, lokal forandring - og gennem mange bække små - en bedre verden. Du kan realisere dine egne eller andres idéer og komme med på workshops, hvor du lærer om FN´s verdensmål. Og du må hjertens gerne være nybegynder i verdensmål.

De fleste folkebiblioteker arbejder med FN´s verdensmål og skal til at udvikle nye aktiviteter, som de gerne vil involvere dig i. Derfor har de brug for at høre, hvad der optager og interesser dig. Din mening og interesse er betydningsfuld. Hvis det lyder interessant, kan du kontakte dit lokale bibliotek eller verdensmålskoordinator Thomas Sture Rasmussen på mail tsr@db.dk

Johanne_Viborg Biblioteker.jpg

Det kan være de små forandringer i hverdagen, der får stor betydning på den lange bane

“Hvordan skal vi egentlig forholde os til FN’s 17 Verdensmål for en bæredygtig fremtid herhjemme i lille Danmark, hvor græsset i forvejen er grønt, hvor rent drikkevand flyder i hanerne, og hvor piger og drenge går hånd i hånd i skole helt gratis? Svaret ligger ikke lige for, men vi kunne måske sammen prøve at blive klogere på lige netop det spørgsmål.”

Læs klummen af Johanne Behrmann fra Viborg Bibliotekerne

Alle kan gøre en forskel

Bibliotekerne er ikke kun bøger og bygninger - det er også her du kan mødes med andre for at bidrage til noget større. Hvis du bare er nysgerrig eller allerede er i gang med noget, som gør en positiv forskel for andre eller dit lokalsamfund, så kig endelig forbi dit lokale bibliotek.

Måske drømmer du om at bidrage til biodiversiteten? Eller er du typen, der altid lige giver det et forsøg med skruetrækkeren, før du kasserer elektronikken? Det kan også være, du hjælper din nabo eller andre mennesker som frivillig - eller er vild med lokalhistorie, broderi eller modelbyggeri? Uanset hvad du interesserer dig for og gør, er der helt sikkert andre, som kan blive inspireret af det du gør. Og vi vil gerne høre fra dig, når vi starter verdensmålsaktiviteter op på dit bibliotek. 24 biblioteker er allerede med i projektet, så tøv ikke med at tage kontakt til dit lokale bibliotek, hvis du gerne vil gøre en positiv forskel lokalt og i fællesskab med andre gode medborgere.

Få verden til at hænge sammen

“Jeg fokuserer på, at verden skal hænge sammen - og at vi har et ansvar over for andre mennesker. Og der er verdensmålene helt klart et forsøg på at få kloden til at hænge sammen, men man skal passe på ikke at blive for firkantet. Du er nødt til at tage små skridt, men store nok til, at vi faktisk kan ændre noget.”

Læs interview med Ellen Farr fra Globale Seniorer

EllenFarr(1).jpg

Biblioteker: Derfor valgte vi at være med i projektet

Rudersdal Bibliotekerne

”Biblioteket skal være et demokratisk rum. Det er der, du kan få viden og information. Og det er blandt andet her, projektet kommer ind. Vores rolle som bibliotek er at forklare, at det der med verdensmålene, det er ikke bare noget, man praktiserer når man er ung og naiv. Det er faktisk noget, du som ældre også kan bidrage til. Jeg tror, at mange ældre tænker: ”Hvad er det her bæredygtighed for noget?”. Det kan godt blive meget langhåret og meget teoretisk, og det behøver det jo ikke være. For mig at se handler det om at gøre vores projekter nærværende og meget konkrete. Det kan være små ting, som vi sætter i søen.”

Lene Holmstrøm, udviklingskonsulent

”Vi har valgt at deltage i projektet, fordi vi tror på, at det kan skabe liv blandt borgerne – og fordi det flugter med vores biblioteksstrategi og kommunens strategiske mål om at være landets bedste bo-kommune.”

Cæcilie Helmer Madsen, vidensformidler

Horsens Kommunes Biblioteker

”Alle biblioteker kan skrive under på, at de på den ene eller den anden måde arbejder med verdensmålene, men projektet her er et godt springbræt til også at arbejde aktivt og mere målrettet med verdensmålene. Vi vil lade verdensmålene smitte af på hele vores katalog. Det gælder både arrangementerne, online, udstillingerne og materialesamlingerne, så vi får dem lidt mere ind i vores DNA.”

Louise Buus, bibliotekar med ansvar for proces og udvikling

Stevns Bibliotekerne

”Vi har et overordnet fokus på ældrefællesskaber og ældreformidling, og her er det spændende at få verdensmålene med. Vi er skarpe på verdensmål, når vi taler de yngre segmenter, men vores ældre medborgere har også behov for viden om verdensmålene. Og vi skal være konkrete sammen med borgerne. Verdensmålene giver ikke mening, før de er konkrete.”

May-Britt Diechmann, biblioteksleder

Viborg Bibliotekerne

”Vi har godt fat i målgruppen 60+, men jeg skal være ærlig og sige, at vi kan være tilbøjelige til at tænke på de ældre som én stor målgruppe. Den er i virkeligheden ret differentieret. Derfor er projektet også en chance for at dykke mere ned i arbejdet med de ældre. Og så er det at komme ud i landsbyerne en høj prioritet. Viborg Kommune har fx prioriteret at skabe flere aktiviteter i landsbyen Karup. Her kunne projektet godt spille ind. Styrken ved projektet er, at det først dagsordensætter noget, og så går man ud, banker på og finder de ældre ildsjæle, der er nøglen til at sætte noget i gang derude. Når vi rykker ud i de små byer, får de ofte oplevelsen af, at: Ja, de har set os! At de er tænkt med i en kulturel sammenhæng.” 

Mikael Vinther Graaberg, leder for kultur og oplevelser

Ballerup Bibliotekerne

”Vi har fokus på folkelig forankring og ser et stort potentiale i den ældre befolkning. Det har i lang tid været på de unges dagsorden, at vi skal gøre noget for klimaet, men der er også en ældre generation, som tænker over at de skal levere en verden videre til de kommende generationer. Med det her projekt har vi en unik mulighed for at få de ældre i spil, så de kan opfylde deres ønske om at kunne aflevere en bedre verden til deres børn og børnebørn. Vi er i øvrigt ved at flytte ind i det gamle Posthus i Ballerup sammen med en masse foreninger. Projekt ”Sammen om verdensmål” gør det oplagt at indlede et samarbejde med endnu flere organisationer og foreninger, som fx Ældre Sagen, men også mere uformelle initiativer med borgere i alle aldre. Verdensmålsdagsordenen åbner nye døre på tværs af generationer og er vores nye fælles sprog. Men nogen skal gå forrest, hvorfor ikke også de ældre.”

Thomas Sture Rasmussen, Innovations- og strategiudvikler

Aarhus Bibliotekerne

”Dette projekt er vigtigt, fordi det er med til at gøre borgerne mere kompetente i forhold til at gøre noget for verdensmålene. For at finde ud af, hvordan vi bedst gør det, udvikler vi projektet sammen med brugerne og med inspiration fra designtænkning. Vi sætter borgerne i centrum, lærer om deres behov, bygger prototyper på mulige løsninger sammen med dem og har dem altså med som medskabere gennem hele processen. Designtænkning handler i virkeligheden ikke så meget om at tænke - men mere om at handle, lære af det og finde ud af, hvad der virker. Og det er en god tilgang, når vi skal finde ud af, hvordan vi skal arbejde med verdensmålene”

Sidsel Bech-Petersen, Leder af projektudvikling og brugerinddragelse

Roskilde Bibliotekerne

‘”Vi ser et sympatisk og ambitiøst projekt rettet mod en specifik borgergruppe. Men jeg tror også, det er vigtigt at huske på, at 60+ jo ikke bare er 60+. Vi er allesammen forskellige som mennesker og vores alder siger ikke nødvendigvis noget om, hvor vi er i livet. Derfor har vi valgt at fokusere på ensomme ældre, dvs. de ældre medborgere, der ikke har et stærkt netværk eller fællesskab omkring sig for at se, om det her projekt ikke vil kunne gøre en forskel for dem. Bibliotekerne er jo ikke nødvendigvis eksperter i alle livssituationer og målgrupper. Vi er for alle og det er vi gode til at være, men når vi fx skal arbejde med udsatte unge eller ensomme ældre, så har vi brug for stærke samarbejdspartnere til at kvalificere indsatsen og nå ud til målgruppen. Så skal vi bruge vores omverden.”

Christian Ulrich Lauersen, biblioteks- og borgerservicechef

Bliv inspireret af andre, der er vilde med verdensmål

Bibliotekerne og FN's verdensmål

I maj 2019 nedsatte Danmarks Biblioteksforening en indsats under overskriften "Verdensmålene, folket, bibliotekerne og den fælles indsats". DB2030 er et netværk til alle der arbejder med FN´s verdensmål, og som vil være med til at skabe en folkelig forankring gennem bibliotekerne.

Læs om netværket DB2030

Verdens Bedste Nyheder

Verdens Bedste Nyheder er et uafhængigt medie, der skriver om fremskridt og løsninger på klodens største udfordringer. Det gør de for at give danskerne et nuanceret og aktuelt billede af verden med særligt fokus på de positive historier og tiltag, der er med til at skabe en bæredygtig verden.

Gå til hjemmeside